Als u een lening af wil sluiten, bijvoorbeeld om een onroerende zaak aan te schaffen, vraagt u zich waarschijnlijk af hoeveel u met uw inkomen en uitgaven verantwoord kunt lenen. Als u meer inzicht wil in dit gegeven, kunt u natuurlijk naar een bank of andere kredietverstrekker gaan om uw vraagstuk voor te leggen. Echter, wat veel mensen niet weten is dat er ook een eenvoudiger manier is om uit te rekenen hoeveel kan ik lenen. Gebruikt u een lening simulatie, dan kunt u namelijk eenvoudig uitrekenen wat u precies kunt lenen als u een lening afsluit. Hoe de simulatie precies werkt, leest u in dit artikel.

Wat is een lening simulatie?

Een lening simulatie is een eenvoudige berekening die u gebruikt om te achterhalen hoeveel geld u kunt lenen. Bij het maken van deze berekening wordt niet gekeken naar de liquide middelen die beschikbaar zijn bij de kredietverstrekker, maar wel naar wat er voor u een verantwoord bedrag is om te lenen. Een verantwoord bedrag is een bedrag die u eenvoudig kunt lenen, zonder dat u mogelijk in de financiële problemen komt bij het terugbetalen. Heeft u bijvoorbeeld een inkomen van 2000 euro (netto) per maand, dan komt er een lager bedrag uit de simulatie dan wanneer u een inkomen van 2500 euro (netto) per maand heeft. Dit komt omdat u met een hoger inkomen sneller en gemakkelijker kan terugbetalen, waardoor het bedrag van de simulatie automatisch hoger wordt. U bent dus in zekere zin al beschermt tegen het afsluiten van een te hoge lening. Toch rust er ook een deel eigen verantwoordelijkheid op uw schouders. Verantwoord geld lenen valt en staat met de reden waarvoor u een krediet afsluit en uw baanzekerheid. U moet het immers wel terug kunnen betalen.

Hoe werkt de lening simulatie?

Het uitvoeren van een berekening om te achterhalen wat u verantwoord kunt lenen, is erg eenvoudig. Zo kunt u gewoon gebruik maken van een online tool om het bedrag te achterhalen, waarbij simpelweg enkele persoonlijke gegevens invult om een duidelijk beeld te creëren van uw persoonlijke situatie. Zo vult u bijvoorbeeld in wat u verdient, maar ook wat u iedere maand aan vaste lasten uit moet geven en wat uw burgerlijke staat is. Bent u samenwonend of getrouwd, dan dient u ook in te vullen wat het inkomen van uw partner is. Heeft u alles ingevuld, dan krijgt u direct een bedrag te zien dat u maximaal kan lenen. Dit bedrag is overigens niet definitief, want het bedrag dat u uiteindelijk maximaal kan lenen is natuurlijk helemaal verschillend per aanbieder. De simulatie wordt vaak in zijn algemeenheid uitgevoerd, dus hier is geen rekening gehouden met eventuele voorwaarden van individuele kredietverstrekkers. Wanneer u de beste lening hebt gevonden kunt u deze gaan afsluiten. Afhankelijk van uw situatie is een persoonlijke lening of minilening gewenst. Let wel op, er zit nogal wat verschil tussen een persoonlijke lening en een minilening. Overweeg dus goed welke lening u afsluit alvorens u een contract aan gaat. De lening simulatie wordt overigens ook veel gebruikt om een hypothecaire lening te berekenen. Handig, wanneer u op zoek bent naar een huis. U kunt zelfstandig een inschatting maken van het maximum hypotheek bedrag wat u kunt lenen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis