Bijna ieder persoon heeft weleens een moment dat hij of zij krap bij kas zit. Onvoorziene omstandigheden zoals een defecte auto, het plots overlijden van een dierbare of een trouwerij zijn allemaal extra kostenposten waar niet op gerekend was. Er zijn ook personen die een vergroot risico lopen op een financiële tegenslagen. Een matige zomer kan resulteren in financiële problemen voor seizoenarbeiders. Denk bijvoorbeeld aan een ijscoman de niet genoeg spaargeld heeft opgebouwd om in de wintermaanden zijn rekeningen te kunnen betalen. Maar niet alleen seizoenarbeiders lopen een groter risico, ook een zelfstandig ondernemer die een mindere periode heeft gehad kan sneller in financieel zwaar weer komen. In dit soort gevallen kan een persoonlijke lening u helpen om op korte termijn aan geld te komen waarmee u rekeningen kunt betalen.

Waar moet ik op letten?

Geld lenen zonder dat u daar een specifieke reden voor heeft raden wij ten strengste af. Een lening is een middel om u uit de financiële problemen te halen maar het blijft een lening. Heel veel mensen hebben nog nooit een persoonlijke lening afgesloten en lopen daardoor tegen veel vraagstukken aan. Welke kredietverstrekker moet ik kiezen, welk bedrag moet ik lenen en met welke andere voorwaarden moet ik rekening houden.

Het bedrag dat u moet lenen hangt af van het project dat u wilt betalen, uw inkomen, uw spaargeld en de looptijd waartegen u wilt lenen.

Rentepercentage van de persoonlijke lening

Als u een lening afsluit moet u altijd rente betalen. De rente die u over uw lening betaald zijn kosten die een deel van de maandlasten voor van uw lening bedragen. De maandelijkse aflossing zijn geen kosten maar deze moet u toch betalen. Het rentepercentage dat u betaalt over uw lening verschilt sterk per Belgische kredietverstrekker. De rentepercentages beginnen bij 4,99% en lopen op tot 9,99%. Omdat de rentepercentages tussen de verschillende kredietverstrekkers enorm uiteenlopen is het belangrijk om kredietverstrekkers te vergelijken zodat u de voordeligste persoonlijke lening afsluit.

Kredietvorm

Er zijn 2 verschillende vormen van persoonlijke leningen. De persoonlijke lening met vast krediet en met doorlopend krediet. Bij een persoonlijk krediet spreekt u een vaste looptijd af met de kredietverstrekker. Binnen dit termijn lost een lener zijn lening in vaste maandelijkse bedragen af. Naarmate u aan het einde van uw aflossingstermijn komt gaat u minder rente betalen omdat het af te lossen bedrag lager wordt. U kunt een lening ook vervroegd aflossen als u een financiële meevaller heeft gehad. Bij een aantal Belgische kredietverstrekkers geldt dat u een boete moet betalen in het geval dat u uw lening vervroegd aflost.

Als u besluit een persoonlijke lening met doorlopend krediet af te sluiten, dan hoeft u nooit een boete te betalen voor het vervroegd aflossen van uw krediet. Bij een lening met doorlopend krediet spreekt u namelijk geen termijn af waartegen afgelost moet worden. In plaats daarvan spreekt u een maandelijks bedrag inclusief rente af dat u betaalt. Bij een lening met doorlopend krediet kunt u, in tegenstelling tot een lening met vast krediet, tussentijds ook geld opnemen tot het maximum van de limiet van de lening. Een gevolg hiervan is dat u geen vaste rente betaald maar een variabele rente.

Kredietverstrekkers vergelijken

Beide vormen van de persoonlijke lening hebben hun voor- en nadelen. Welke vorm van lenen het beste past bij uw wensen en behoeften is afhankelijk van de voorwaarden van de Belgische kredietverstrekkers. Niet alleen het rentepercentage, maar ook de looptijd van de lening, boete bij vervroegd aflossen en het aftelossen maand bedrag moeten in overweging worden genomen als u een lening afsluit. Door de Belgische kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken kunt u een weloverwogen beslissing maken. De Geld Lenen Zonder Bank site vergelijkt alle beschikbare aanbieders van persoonlijke leningen met elkaar waardoor u dat niet meer hoeft te doen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis