Er zijn twee soorten renovaties aan woningen. Ten eerste zijn er renovaties om het woongenot te bevorderen. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van een nieuwe keuken of het verbouwen van uw badkamer. Ten tweede zijn er renovaties die woningen energiezuiniger maken waardoor kosten bespaard worden. U kunt hierbij denken aan het isoleren van uw woning en het plaatsen van zonnepanelen. Beide vormen van renoveren zijn een flinke investering waarvoor een lening afgesloten kan worden bij een Belgische kredietverstrekker. Veel mensen denken dat zij alleen een lening kunnen afsluiten bij een Belgische kredietverstrekker. Deze mensen weten niet dat de Vlaamse overheid ook renovatieleningen verstrekt tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. In enkele gevallen verstrekt de Vlaamse overheid zelfs leningen tegen maar 0%.

De Vlaamse overheid verstrekt helaas geen leningen aan gezinnen die een nieuwe keuken willen kopen of hun tuin willen opknappen. De Vlaamse overheid verstrekt alleen leningen die gebruikt worden voor het energiezuiniger maken van een woning. De Vlaamse overheid stimuleert Belgen om hun woningen milieuvriendelijker te maken. Zij doen dit door energieleningen te verstrekken waarmee Belgen energiebesparende werken kan uitvoeren aan zijn of haar woning. In deze blog geven wij informatie over de energielening.

Wat is een renovatielening van de overheid?

Zoals eerder staat vermeld is een renovatielening van de overheid een renovatielening waarmee energiebesparende werken aan een woning kunnen worden uitgevoerd. Deze renovatielening van de Vlaamse overheid wordt ook een energielening genoemd, Het doel van deze lening is het energiezuiniger maken van woningen in Vlaanderen. De Vlaamse overheid stimuleert deze werken door tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden renovatieleningen aan te bieden. De Vlaamse overheid geeft de mogelijkheid om maximaal €10.000 te lenen tegen een rentetarief van 2% of 0% voor speciale doelgroepen. Het geleende bedrag kan enkel worden gebruikt voor energiebesparende renovaties en moet in maximaal 5 jaar worden terugbetaald.  Een energielening kan bij een speciaal energiehuis worden aangevraagd. Het energiehuis beoordeelt of de renovatie in aanmerking komt voor een energielening

Voorwaarden voor een energielening zonder rente

In de meeste gevallen verstrekt een energiehuis alleen energieleningen tegen een rentetarief van 2%. De energieleningen waar geen rente over betaald moet worden zijn alleen bestemd voor risicovolle doelgroepen. Onder deze doelgroepen vallen:

–        Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.

–        Personen met een inkomen lager dan €18.002,48 euro.

–        Personen die schulden hebben en de verwarmingsfactuur niet meer kunnen betalen.

–        Personen die energierekening niet meer kunnen betalen en onder toezicht staan van het OCMW

–        Bedrijven die woningen verhuren aan de bovenstaande personen via een sociaal verhuurkantoor.

Renovaties die gefinancierd kunnen worden met een energielening

De reden dat de Vlaamse overheid is begonnen met het verstrekken van energieleningen is omdat zij Vlaamse woningen energiezuiniger wilde maken. Om deze reden verstrekt de Vlaamse overheid alleen energieleningen aan verbouwingen die een positieve bijdrage hebben aan het verlagen van het energiegebruik. Renovaties die in aanmerking komen voor een energielening zijn onder andere isolatie (vloer, dak en muurisolatie), vervangen van de huidige boiler voor een zonneboiler of ander zuinig systeem voor sanitair warm water en het vervangen van het huidige glas in deuren, kozijnen en poorten voor hoogrendementsglas. Let wel op, enkel renovaties die door een aannemer worden uitgevoerd komen in aanmerking voor een renovatielening van de Vlaamse overheid.

Energielening aanvragen?

U kunt een energielening aanvragen bij het energiehuis in uw gemeente. De kredietcommissie van het energiehuis beoordeelt de aanvraag van de energielening waarna binnen een week goedkeuring kan worden gegeven voor het verstrekken van de energielening mits de renovatie voldoet aan de eisen van het energiehuis. Helaas kan niet in elke gemeente een energielening worden aangevraagd. De gemeentes Linkebeek en Wezembeek-Oppem hebben geen energiehuis waardoor het aanvragen van een energielening niet mogelijk is.

Overige werken

Renovaties die worden uitgevoerd om het woongenot te verbeteren komen niet in aanmerking voor een energielening van de Vlaamse Overheid. Werken zoals het plaatsen van een dakkapel of het renoveren van de tuin komen dus niet in aanmerking voor een energielening van de overheid. Wanneer u deze werken wel wilt uitvoeren maar niet voldoende financiële middelen heeft om deze te bekostigen, dan kunt u deze financieren met een renovatielening bij een Belgische kredietverstrekker. Wilt u weten welke opties u heeft als u geen energielening kan afsluiten bij de Vlaamse Overheid? Klik dan hier.

De week van de verdieping van de renovatielening

Vond u deze blog interessant en wilt u meer informatie over renovatieleningen? Lees dan snel een van onze andere blogs van de week van de verdieping in de renovatielening:

 

Blog 1: In de eerste blog van de verdieping van de renovatielening vindt u informatie over de renovatielening en waar u een renovatielening voor kunt gebruiken.

Blog 2: In de tweede blog van de verdieping van de renovatielening leest u alle informatie over een goedkope renovatielening.

Blog 3: In de derde blog van de verdieping van de renovatielening geven wij u informatie over een renovatielening van Vlaamse overheid.

Blog 4: In de vierde blog van de verdieping van de renovatielening leest u hoe u geld kunt lenen zonder bank voor uw renovatie.

Blog 5: In de laatste blog van de verdieping van de renovatielening krijgt u 9 tips waarmee u uw verbouwing efficiënt kunt laten verlopen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis