De populariteit van elektronisch aangedreven auto’s neemt explosief toe. Wagens zoals de Tesla zouden milieuvriendelijker zijn door de sterk verminderde CO2-uitstoot. Toch zijn er veel mensen die zich kritisch uitlaten over de milieuvriendelijkheid van elektrische auto’s.  In deze blog gaan wij dieper in over de milieuvriendelijkheid van elektronische auto’s en waar u op moet letten als u er een aanschaft.

Transport & Mobility van de KU Leuven heeft onderzoek gedaan naar de impact van elektronische auto’s op het milieu. Het onderzoek toonde aan dat elektrische auto’s een grotere impact op het milieu hebben dan de fabrikanten doen vermoeden. Door de zware batterijen slijten remmen sneller dan bij voertuigen die op fossiele brandstof rijden, wat resulteert in meer fijnstof. Daarentegen is de CO2-uitstoot van een elektrische auto aanzienlijk lager.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een elektrische auto aanschaf

De overstap van een wagen op fossiele brandstof naar een elektrisch aangedreven auto is groot. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voor u besluit een auto aan te schaffen.

De prijs van een elektrisch aangedreven auto ligt op dit moment nog een stuk hoger dan die van een benzineauto. De meeste elektrisch aangedreven voertuigen zijn meer dan €10.000 euro duurder dan vergelijkbare modellen. Een groot nadeel van een elektrische auto is het nog beperkte bereik van de voertuigen waarna deze weer relatief lang moet worden opgeladen. De snelheid van het tanken en het bereik van een benzineauto is nog lang niet geëvenaard. Opladen via een normaal stopcontact kan al vele uren in beslag nemen.

Welke voordelen heeft een elektrische auto

De sportieve rijder zal de acceleratiesnelheid van een elektrische auto zeer waarderen. Een elektrische auto trekt een stuk rapper op dan een wagen op brandstof. Er zijn een aantal modellen die al binnen drie seconden naar honderd kilometer per uur accelereren. Hoewel een elektrische auto zeer rap optrekt doet hij dit bijna geluidloos. Een elektrische auto maakt bijna geen geluid.

Een elektrische auto heeft ook veel financiële voordelen. De wagens zijn wel duurder in aanschaf maar goedkoper in onderhoud en de kosten voor elektriciteit zijn een stuk lager dan benzine, lpg of diesel. Daarnaast kunt u op veel belastingvoordelen rekenen als u elektrisch rijdt. Zo krijgt u in het Vlaams Gewest een premie van €5000 euro bij de aanschaf van een elektrische wagen en betaalt u minder verkeersbelasting.

Elektrische autofinanciering

Premies van de overheid maken elektrische auto’s betaalbaar voor de gemiddelde consument. Door het ontbreken van een brandstofmotor is een elektrisch aangedreven motor tevens goedkoper per kilometer. Toch blijven de kosten van een elektrische auto hoog. Niet ieder Belgisch gezin heeft spaargeld beschikbaar om een wagen aan te schaffen. Voor deze Belgische gezinnen zijn er speciale autokredieten. Direct na het afsluiten van een autofinanciering krijgt u het geleende bedrag op uw rekening en kunt u de elektrische auto kopen. U wordt volledig eigenaar van de wagen en lost de lening via een maandelijkse aflossing af. Meerdere Belgische kredietverstrekkers bieden speciale autofinancieringen aan waarmee u een elektrische wagen kunt financieren.

Tip: Vergelijk bij Geld Lenen Zonder Bank autoleningen om de goedkoopste autofinanciering te vinden.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis