De laatste jaren is de spaarrente flink omlaaggegaan. De daling in de spaarrente lijkt te stagneren maar groei lijkt nog ver weg. Veel Belgische gezinnen hebben spaargeld op hun spaarrekening staan waarover zij een lage spaarrente ontvangen. Geld op de spaarrekening is niet meer dan een getal en wanneer de spaarrente laag is levert het ook weinig op. In deze blog geven wij Belgische gezinnen aan welke opties zij hebben wanneer zij hun spaargeld op een spaarrekening met een lage spaarrente hebben staan.

Verdubbel uw spaarrente

De spaarmarkt is voor meer dan de helft in handen van de grote kredietverstrekkers. Wanneer zij hun spaarrente opnieuw verlagen kunt u overwegen om over te stappen naar een bank met een hogere spaarrente. U opent eenvoudig (gratis) een spaarrekening bij een concurrerende kredietverstrekker met een hogere spaarrente en stort daar uw spaargeld. In enkele gevallen kunt u uw spaarrente verdubbelen door van kredietverstrekker te wisselen.

Sparen met voorwaarden

Kredietverstrekkers verschaffen spaarrekeningen met speciale voorwaarden. De spaarrekeningen met voorwaarden hebben een hogere spaarrente dan reguliere spaarrekeningen. Voorbeelden van spaarrekeningen met voorwaarden zijn kind spaarrekeningen waarmee een persoon kan sparen voor kind of kleinkind, deposito spaarrekening waarmee een Belg zijn spaargeld voor een periode vastzet tegen hogere rente en maandspaarrekeningen waarmee maandelijks een standaardbedrag wordt gespaard met een hoge spaarrente

Beleggen

Een optie die een Belg ook kan overwegen, maar die wel meer risico met zich meebrengt, is beleggen. Na de verlagingen van de spaarrente besloten veel Belgen om hun spaargeld te investeren in beleggingen. Er zijn verschillende soorten beleggingen maar de meeste Belgen kiezen voor het investeren in aandelen of obligaties. Aandelen kunnen meer geld opleveren maar brengen een groter risico met zich mee dan staatsobligaties waar de opbrengsten lager zijn tegen een lager risico.

Veel Belgen vinden beleggen nog een te groot risico. Dit is jammer omdat het veel kan opbrengen. Beleggen is ook niet zo ingewikkeld als het lijkt. Er zijn tegenwoordig veel websites en mobiele applicaties die Belgische gezinnen ondersteunen met het beleggen.

Investeren in een woning

Geld op een spaarrekening is feitelijk niet meer dan een getal waarvan de waarde afhankelijk is van inflatie de Euro. Stijgt de inflatie van de euro dan wordt het spaargeld minder waard. De waarde van het spaargeld is om deze reden afhankelijk van de economie. Investeringen in woningen zoals het plaatsen van een dakkapel of het aanschaffen van vastgoed zijn waardevast en om deze reden een veilige investering. Naast renovaties en investeringen in vastgoed is het ook erg populair op het moment om een woning te kopen en vervolgens te verhuren. De aanschaf van woningen of het renoveren van een woning kunnen een waardevolle investering zijn. Let wel op dat uw niet een te hoge hypotheek afsluit en dat de werken aan de woning zorgen voor een waardevermeerdering. Werken zoals het plaatsen van een dakkapel of het leggen van vloerverwarming zorgen voor een waardevermeerdering dat gelijk staat aan de kosten van de renovatie. Het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer is daarentegen een investering die smaakgevoeliger is waardoor het zorgt voor een nadeligere verhouding tussen de kosten van de investering tegen waardevermeerdering van de woning.

Het aflossen van de hypotheek

Een hypotheek is de grootste kostenpost voor veel Belgen. Door uw spaargeld te gebruiken om (een deel van) de hypotheek af te lossen verlaagt u de maandelijkse lasten.  Lost u uw hypotheek voor een deel af, dan betaalt u over een lager bedrag hypotheekrente. Bovendien komt u in een lagere risicoklasse waardoor uw hypotheekrente nog verder kan dalen. Naast de financiële voordelen vinden veel mensen het ook prettig om minder schulden te hebben wat zorgt voor een veilig gevoel. U bent immers minder afhankelijk van een kredietverstrekker.

Spaargeld aanvullen met een lening om uw woning te renoveren?

Een aantal van de genoemde opties om uw spaargeld effectiever te gebruiken kost wellicht meer dan dat u spaargeld op uw spaarrekening heeft staan. De kosten voor het renoveren van uw woning zijn, hoewel het zorgt voor een waardevermeerdering van uw woning, hoog. Belgische gezinnen die niet genoeg spaargeld op hun spaarrekening hebben staan om een dakkapel te kunnen aanschaffen kunnen dit aanvullen met een renovatielening.

Als u een renovatielening afsluit leent u het bedrag dat u tekortkomt voor uw renovatie. Het geleende bedrag wordt tegen een vast maandelijks bedrag afgelost over een afgesproken looptijd van bijvoorbeeld twaalf maanden. Naast de maandelijkse aflossing betaalt u maandelijks een rentetarief over uw lening.

Er zijn meerdere Belgische kredietverstrekkers die renovatieleningen aanbieden aan Belgische gezinnen. Elke kredietverstrekker hanteert eigen voorwaarden waardoor veel Belgen moeite hebben met het vinden van een geschikte verbouwingslening. Door de voorwaarden van verbouwingsleningen te vergelijken op een vergelijkingswebsite voor leningen zoals Geld Lenen Zonder Bank kan u de perfecte verbouwingslening vinden die aansluit bij uw behoeften en wensen.

Wilt u meer informatie over renovatieleningen of over Belgische kredietverstrekkers? Kijk dan op Geld Lenen Zonder Bank.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis