Bent u van plan om een persoonlijke lening of hypothecaire lening af te sluiten en vraagt u zich af hoeveel u kunt lenen? Lees dan in dit artikel hoe het bedrag dat u maximaal kunt lenen bepaald wordt en hoe u zelf kunt berekenen hoeveel u kunt lenen.

Leningen berekenen: de factoren

Wat u maximaal kunt lenen als u een lening afsluit, is afhankelijk per persoon. Zo is er geen vast bedrag dat voor iedereen geldig is als er een lening afgesloten wordt, maar kan de ene persoon bij het afsluiten van een lening meer geld krijgen dan de andere persoon. Om te berekenen wat u maximaal kunt lenen zonder in financiële problemen te komen of risico te lopen om met financiële problemen te maken te krijgen, wordt er namelijk gekeken naar drie factoren. Ten eerste wordt er gekeken wat u en uw partner maandelijks aan inkomsten krijgen, zodat er een duidelijk beeld gevormd wordt van de stroom aan geld die iedere maand binnen komt bij uw huishouden. Daarnaast wordt er tevens gekeken naar de vaste uitgaven die u iedere maand moet doen, bijvoorbeeld voor de huur of voor uw elektriciteit, zodat er een beeld gevormd kan worden van het inkomen dat u iedere maand (ongeveer) uit kan geven aan andere zaken. Tot slot wordt er nog gekeken naar het feit of u al een andere lening of andere schulden open heeft staan. Is dit het geval, dan kunt u minder lenen dan wanneer dit niet het geval is en kan u in sommige gevallen zelfs afgewezen worden voor een lening.

Hoeveel kan ik lenen: berekening

Om te achterhalen wat u maximaal kunt lenen, hoeft u geen bezoekje te brengen aan een kredietverstrekker. Zo kunt u het maximaal te lenen bedrag ook bepalen door online een eenvoudige berekening uit te voeren, waarbij u in ieder geval uw inkomen en uitgaven invult en bovendien aangeeft of u al een lening of schuld heeft. In sommige gevallen worden er ook aanvullende gegevens gevraagd, zoals uw burgerlijke staat, maar dit is niet altijd het geval. Heeft u alles ingevuld, dan kunt u de berekening uitvoeren en krijgt u een maximaal te lenen bedrag te zien. Het bedrag dat u te zien krijgt na het uitvoeren van de berekening, staat overigens niet vast. Dit komt omdat het uiteindelijke maximaal te lenen bedrag varieert per kredietverstrekker en dus mogelijk nog wat hoger of lager kan worden als u daadwerkelijk een lening gaat afsluiten.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis