Er ontstaan steeds meer alternatieve hypotheekverstrekkers, dit zorgt voor concurrentie op de hypotheekmarkt en leidt tot lagere hypotheekrentes. Het marktaandeel van alternatieve hypotheekvertrekkers groeit gestaagd en staat op dit moment op zo’n 10%. Deze alternatieve hypotheken worden meestal door tussenpersonen afgesloten. De drie grootste banken konden in 2011 nog rekenen op een markt aandeel van 70% maar deze is inmiddels gezakt naar zo’n 60%.

Waarom zijn de alternatieve hypotheekverstrekkers in de opkomst?

De hypotheekmarkt is op dit moment aantrekkelijk voor beleggers omdat het rendement op een hypotheek hoger is dan een staatlening. Daarnaast wordt het als een veilige investering gezien omdat er in België relatief weinig wanbetalers zijn bij hypotheken. Het is voor beleggers een makkelijke markt om in te stappen, de investeerder voorziet de alternatieve hypotheekvertrekkers kapitaal en deze doet de rest. Er zijn ook alternatieve hypotheekvertrekkers die onderdeel zijn van een grote bank maar het opereert onder een andere naam en is in een nieuw jasje gestoken. De verwachting is dat de alternatieve hypotheekvertrekkers verder zullen blijven groeien en de historisch lage hypotheekrente zal aanhouden.

Waarom is concurrentie goed voor de hypotheekmarkt?

Voor de opkomst van alternatieve hypotheekvetrekkers was er zeer weinig of bijna geen concurrentie op de hypotheekmarkt. Banken rekenden hierdoor hoge winst marges op een hypotheek, waar de consument die een hypotheek wou afsluiten het slachtoffer van was. Maar door de opkomst van alternatieve hypotheekverstrekkers is er meer concurrentie op de markt ontstaan en is de winstmarge aanzienlijk terug gebracht door de banken om concurrerend te blijven. Dit scheelt voor de mensen die een hypotheek willen afsluiten of willen overstappen van hypotheek in hun portemonnee.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een hypotheek bij een alternatieve hypotheekverstrekker?

Na het zoeken naar een hypothecaire lening met een lage rentevoet bent u misschien wel geïnteresseerd in uw mogelijkheden bij een alternatieve hypotheekverstrekker. Voor veel mensen is dit nog onbekend en vinden ze het daarom spannend omdat het om veel geld gaat natuurlijk. Bij het afsluiten van een hypotheek moet u altijd heel goed op de voorwaarden en regels letten, lees dit dus goed door wanneer een besluit een hypotheek af te sluiten. Let goed op voorwaarden zoals het boetevrij aflossen of dat u verplicht een aantal verzekeringen moet afsluiten die van belang zijn, kijk daarbij ook goed naar de premie. Kunt u op de hypotheek een Nationale Hypotheek Garantie krijgen en heeft de alternatieve hypotheekverstrekker een vergunning bij de Autoriteit Financiële Markten? Kijk dus altijd of de alternatieve hypotheekverstrekker aan de vereiste voorwaarden voldoet. De Europese Centrale Bank laat zich kritisch uit over deze zogenaamde alternatieve hypotheekverstrekkers, vooral op de wereldmarkt. Kijk dus niet alleen naar de rentevoet die de aanbieder hanteert maar ook naar de randvoorwaarden van deze alternatieve hypotheekverstrekkers. Soms is het zelf voordeliger om uw hypotheek over te zetten ook al moet u een dan een boeterente betalen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis