De hypotheek rente is in de laatste 10 jaar naar een diepterecord gedaald. Tijdens het hoogtepunt van de crisis bedroeg de hypotheekrente gemiddeld 5,5% en op dit moment ligt het gemiddelde op 3,75%. Het vorige record dateert alweer uit 2005, toen lag het gemiddelde op 3,76%. U kunt dus concluderen dat de hypotheekrente op een historisch laag punt staat. Daarom besluiten nu dus ook veel starters hun rente vast te zetten voor de komende tien jaar zodat ze voor langere tijd zekerheid hebben en de hypotheek in veel gevallen dan kan meeverhuizen bij een verhuizing.
De hypotheekrente is een term die wordt gebruikt om de rente die er op een hypothecaire lening zit aan te duiden. De hypotheekrente varieert per aanbieder. Hierbij wordt er gekeken naar de huidige rente. Hier spelen verschillende factoren bij een belang. Wanneer u aan een aantal voorwaarden voldoet komt u in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. De Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat bij het afsluiten van een hypothecaire lening de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de lening. De geldschieters kunnen u een korting geven van tussen de 0,3% en 0,6% wanneer u hiervoor in aanmerking komt. Dit komt omdat wanneer u niet meer uw hypotheek kan betalen, de geldschieter door de Nationale Hypotheek Garantie wordt betaald. Dit verminderd het risico voor de geldschieter en daarom scheelt dit ook in de hypotheekrente percentage. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de executiewaarde van het huis waar de hypotheek voor is afgesloten. Deze executiewaarde komt tot stand bij een gedwongen verkoop. Wanneer deze waarde groter is dan de hypotheek dat op een huis zit heeft de geldschieter een lager risico en dat vertaald zich weer in een lagere hypotheekrente. Ook is het van belang dat u een vast inkomen heeft. Geldschieters zien graag dat u een vast inkomen hebt per maand, hierdoor hebben zelfstandige ondernemers vaak meer moeite met het afsluiten van een hypotheek. De laatste factor die een invloed heeft op de hypotheekrente zijn de afspraken die u ernaast maakt met de geldschieters zoals een inboedel- en opstalverzekering.
Wanneer u besluit een huis te kopen neemt u hier waarschijnlijk een hypotheek op. Een hypotheek kan worden gezien als een langlopende lening waarin uw huis als onderpand geldt. Over deze lening moet ook rente worden betaald, dit wordt de hypotheekrente genoemd. Op dit moment is de hypotheekrente op een historisch laag punt wat ervoor zorgt dat u minder geld hoeft te betalen en dit scheelt weer in de portemonnee. Daarom is het vooral voor starters een goed moment om nu een huis te gaan kopen want het is voor het eerst in 10 jaar zo goedkoop als nu. Benieuwd hoeveel u kunt lenen? Maak gebruik van de lening simulatie en bereken uw hypotheekmogelijkheden.