Als u een lening afsluit moet u deze uiteraard ook weer aflossen. U kunt in de situatie komen waarbij u door een financiële meevaller meer geld tot uw beschikking heeft waarmee u uw lening vervroegd kunt aflossen. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren, dat u problemen ervaart met het aflossen van uw lening. In deze blog bespreken we op welke manier u uw schulden vervroegd aflost en oplossingen voor problemen voortkomend uit het niet kunnen aflossen van een lening.

Periodieke aflossingen

Bij uw lening betaalt u een maandelijkse aflossing en rente van het geleende bedrag. In de meeste gevallen wordt het bedrag door middel van een automatische incasso van uw zichtrekening afgehaald. Wij raden u aan om de maandelijkse aflossing vlak na uw inkomsten in te plannen.  Zo vermijdt u dat er te weinig geld op uw rekening staat waardoor u uw lening niet kunt aflossen.

Lening vervroegd aflossen

Elke Belg mag volgens de Belgische wetgeving zijn lening eerder aflossen dan contractueel was afgesproken. Als u uw lening vervroegd wilt aflossen dient u dit ten minste 10 dagen voor de volgende aflossing schriftelijk aan te vragen. Hoewel iedere Belg het recht heeft om zijn schulden eerder af te lossen, betekent dit niet altijd dat dit geheel gratis kan. Een Belgische kredietverstrekker mag volgens de Belgische wetgeving een boete geven als u uw lening vervroegd aflost. De wet hanteert hiervoor 2 mogelijkheden:

1.      Het bedrag dat in één keer versneld wordt afgelost moet nog langer dan 1 jaar worden terugbetaald. In deze gevallen mag er een boete van maximaal 1% van dit bedrag in rekening worden gebracht.

2.      Het bedrag dat in één keer versneld wordt afgelost moet in 1 jaar worden afgelost. In dit geval mag een boete van maximaal 0,5% van dit bedrag in rekening worden gebracht.

Controleer altijd de voorwaarden van uw kredietverstrekker voordat u uw lening vervroegd aflost.

Wat als ik de aflossing niet meer kan betalen?

Als u uw schulden niet meer kunt aflossen dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw kredietverstrekker. De kredietverstrekker kan u helpen met het vinden van een passende oplossing. Niet alleen u, maar ook de kredietverstrekker heeft er voordeel bij als u weer in staat bent om uw lening af te lossen. Er bestaat een kans dat de kredietverstrekker de betalingsregeling van uw contract verandert zodat u de lening weer kunt terugbetalen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis