Of u nu een starter bent of groter wilt gaan wonen, een nieuw woning kopen blijft altijd spannend. U kunt ervoor kiezen om een bestaande woning te kopen in een gezellige buurt vlakbij een school. Een bestaande woning heeft als voordeel dat het al heel tastbaar is. Een nieuwe woning daarentegen kunt u geheel naar eigen smaak inrichten. Geldlenenzonderbank.net heeft gemerkt dat veel potentiële kopers moeite hebben met de beslissing “Koop ik een nieuw huis of toch een bestaand huis?”. Wij pogen in deze blog uw beslissing te vergemakkelijken door beide opties door te nemen. Komt u te kort voor uw financiering? Overweeg dan een aanvullende renovatielening voor de verbouwing.

Nieuwbouw of toch een bestaande woning?

In hoeverre de aankoop van nieuwkoop meer of minder verschilt van een bestaand huis hangt af van het stadium van de bouw van een nieuw huis. Koopt u het huis van de tekening en zijn er nog veel zaken die veranderd kunnen worden of is de bouw al bijna voltooid?

Nieuwbouw

Als u een nieuw huis koopt hoeft u in ieder geval geen kosten koper te betalen. Deze bedragen al snel 5% van de aankoopsom van het huis. Dit maakt nieuwbouw altijd goedkoper dan een bestaande woning. Daarnaast stijgt de waarde van een nieuwe woning zeer snel waar de waarde van een bestaande woning niet veel meer zal stijgen maar eerder gelijk zal blijven. Nog een voordeel van de aanschaf van nieuwe woning is de mogelijkheid tot personaliseren van de woning. Aanpassingen in een bestaande woning kosten veel meer geld dan als voor de bouw al uw huis naar eigen smaak inricht. Door de te verwachte stijging van waarde van een nieuw huis zijn er gunstigere hypotheekvoorwaarden. Het risico voor de Belgische kredietverstrekker is inmiddels lager.

Bestaande woning

De aanschaf van een bestaande woning heeft, net zoals een nieuwe woning, ook veel voordelen. Zo weet u van tevoren al wie de buren zijn, is er direct al sfeer in de buurt en hoeft u geen tuin aan te leggen. Bevallen de kleuren van de muren? Dan hoeft u ook geen geld uit te geven aan bijvoorbeeld het schilderen van de muren. Deze kosten worden u allemaal bespaard. Een ander voordeel van de koop van een bestaand huis in vergelijking met nieuwbouw is dat u het huis ook fysiek kunt zien en niet alleen op een tekening. U kunt zien hoe zonlicht in het huis valt en de grootte beter inschatten.

Hoe kom ik aan woonkrediet?

Heeft u de perfecte woning gevonden? Gefeliciteerd! U kunt nu kijken of u de financiering rond kan krijgen. Het is van belang dat u nagaat welk hypotheekkrediet u kunt krijgen. De hoogte van de hypothecaire lening is afhankelijk van zowel uw inkomen, het inkomen van een eventuele partner, de hoogte van uw spaargeld en de koopprijs van uw woning. Wees kritisch bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Als u een hypothecaire lening afsluit bij een van de Belgische kredietverstrekkers dan zit u hier voor een lange periode aan vast.

Belgische kredietverstrekkers vergelijken

Hoe vind ik dan een hypotheek die het beste bij mijn persoonlijke situatie past? Door hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken kunt u onderzoeken welke kredietverstrekker het beste bij u past. Vergelijk niet alleen de rente op de voet van de hypotheeklening maar kijk ook naar andere hypotheekvoorwaarden zoals looptijd, boetes bij te laat betalen, versneld aflossen en het te betalen maandbedrag.  De laagste hypotheekrente betekent niet altijd dat u de beste hypotheek lening afsluit.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis