Belgen zijn zich steeds meer bewust van hun omgeving. Belgen hebben het milieu hoog in het vaandel zitten en zoeken naar manieren om schoner te leven. Een manier om uw persoonlijke uitstoot en kosten te verlagen is door de woning energiezuiniger te maken. U kunt werken uitvoeren om het energiegebruik te verlagen door isolatie te verbeteren, een oude stookketel te vervangen of zonnepanelen aan te schaffen. De Belgische overheid stimuleert dergelijke werken door een energielening te verstrekken.

Wat is een energielening?

Door middel van een energielening kunt u werken aan uw woning financieren waarmee u energie bespaard. Op dit moment (2016) kunt u een 5-jarige lening van maximaal €10.000 euro aanvragen met een rente op de voet van 0-2%. Deze leningen kunt u aanvragen bij een energiehuis. Het is alleen mogelijk om een energielening aan te vragen in de gemeentes die een energiehuis hebben. De hoogte van de rentevoet is van meerdere factoren afhankelijk. Op dit moment hebben alleen de gemeentes Linkebeek en Wezembeek-Oppem geen energiehuis.

In 2017 gaan de voorwaarden van een energielening veranderen. Het maximaal te lenen bedrag zal worden verhoogd naar €15.000 euro en de looptijd worden verlengd naar 8 of 10 jaar. Daarnaast komen ook instellingen zonder een winstoogmerk (scholen) en coöperatieve vennootschappen in aanmerking voor een energielening.

Wie komt er in aanmerking voor een energielening?

U komt in aanmerking voor een energielening als u werken wilt verrichten aan uw (verhuurde) woning in Vlaanderen die resulteren in energiebesparingen. De woning moet uw vaste woonplaats zijn.  Voor de leningen zonder rentevoet komen alleen personen in aanmerking die financieel minder te besteden hebben. Denk hierbij aan mensen met een brutoloon lager dan €17.649,88 euro verdienen per jaar, personen in de schuldbemiddeling, personen die het OCMW begeleidt omdat zij de energierekening niet kunnen betalen of mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.

Voor welke werken is een energielening?

U kunt in aanmerking komen voor een energielening als u werken aan uw huis verricht die energiebesparend zijn. Door het isoleren van muren, vloeren of daken wordt veel energie bespaard. Dit soort werken komen daarom in aanmerking voor een energielening. Andere voorbeelden zijn hoogrendementsglas, zuinige systemen voor water en zonnepanelen.  Voor een aantal werken moet een specifieke norm behaald worden om in aanmerking te komen voor een energielening. Daarnaast moet de lening worden uitgevoerd door een aannemer om kwaliteit te garanderen.

Om een energielening aan te vragen moet u contact opnemen met het energiehuis in uw gemeente.

Wat moet ik doen als ik niet in aanmerking kom voor een energielening

Het is vervelend als u niet in aanmerking komt voor een energielening. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om lenen voor een verbouwing. U kunt bijvoorbeeld een renovatielening afsluiten. Een renovatielening is geschikt om verbouwingen, zoals energiebesparende renovaties, aan uw woning te financieren. Er zijn meerdere Belgische kredietverstrekkers die renovatieleningen aanbieden. Alle kredietverstrekkers hanteren verschillende voorwaarden en rentetarieven. Wilt u weten welke Belgische kredietverstrekker de beste is? Vergelijk de verschillende Belgische kredietverstrekkers en kies de meest geschikte renovatielening om uw renovatie te financieren.

Wilt u meer blogs lezen over renovatieleningen? Kijk dan hier.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis