Wilt u snel geld lenen zonder papierwerk? Dan kunt u kiezen voor een minikrediet. Hiermee kunt u via een eenvoudige procedure een klein bedrag lenen. Online kunt u snel een minikrediet aanvragen van 1000 euro. Wanneer uw minikredietaanvraag wordt goedgekeurd staat het al binnen 1 (werk)dag op uw rekening. Deze lening heeft een korte looptijd en is perfect als u snelle lening wilt afsluiten van een klein bedrag. In dit artikel bespreken wij wat deze kredietvorm precies is, hoe het aanvragen werkt, geven wij voorbeelden uit de praktijk, vertellen wij u wat de voor- en nadelen zijn en geven wij advies voor het verantwoord aangaan van een krediet. Hoe hoog de nood ook is, lees dit artikel: weet waar u aan begint en geniet de laagste rentevoet.

Waarom kiezen voor een minikrediet?

Er zijn verschillende redenen waarom u doormiddel van een minikrediet de behoefte kan hebben om snel 1000 euro te wilt lenen. Het kan natuurlijk zo zijn dat u door een financiële tegenvaller snel een klein bedrag nodig heeft, maar u kan ook een minikrediet gebruiken voor een aankoop van bijvoorbeeld een fiets. Het grote voordeel van een minikrediet is dat het geld snel op uw bankrekening staat, u er dus niet lang op hoeft te wachten en u heeft het geld snel tot uw beschikking. Daarnaast kunt u de minilening nemen tegen de goedkoopste rentevoet, mits u het tarief van de diverse kredietverstrekkers vergelijkt en kiest voor de voordeligste lening. Dit is raadzaam om te doen, want hoe minder rente u hoeft te betalen hoe goedkoper de lening.

Hoe werkt het?

Als u een lening bij de bank aanvraagt eisen zij dat u naar de bank toegaat en hier veel en ingewikkeld papierwerk invult, daarnaast zal het geld dat u wilt lenen pas na dagen of zelf weken op uw bankrekening staan. Dit is niet het geval bij een minikrediet. Een minikrediet kunt u online aanvragen. U kunt snel geld lenen zonder het papierwerk dat bij een bank vereist is. Hiervoor hoeft u alleen maar een korte aanvraag in te vullen zonder lastige en ingewikkelde vragen. Wanneer uw aanvraag wordt goedgekeurd staat uw geld al binnen 1 (werk)dag op uw rekening. Er zijn geen kredietcontroles en uw geld komt dus niet van de bank maar van een geldschieter die u voorziet in uw behoeftes. Dit betekent dat als u niet in aanmerking komt bij de bank voor een lening u wel een minikrediet kan krijgen, ondanks uw verleden. U moet minstens 18 jaar oud zijn.

Waarom is de minilening zo eenvoudig aan te vragen?

U zal u wellicht afvragen, waarom is het afsluiten van een minilening zo eenvoudig? De enige reden waarom het eenvoudiger is om een klein krediet aan te vragen ten opzichte van een andere lening is het bedrag. U kunt namelijk alleen een klein bedrag afnemen en daardoor loopt de kredietverstrekker relatief weinig risico. Dit geldt overigens ook voor uzelf, want wilt u een groot bedrag lenen dan moet u, ook voor uw eigen belang, volledig gescreend worden. Bij een klein bedrag is dat niet nodig, dit kan gewoon online via een eenvoudig formulier worden aangevraagd.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel uw wasmachine gaat kapot. Een nieuwe wasmachine kost al snel €500 euro. U heeft geen geld op uw rekening maar wel vieze kleding in de wasmand. Een wasmachine is een noodzakelijk goed, want met de hand wassen is echt niet meer van deze tijd en de was niet doen is al helemaal geen optie, u zult dus een nieuwe moeten kopen. Toch heeft u geen eigen vermogen en daarom bekijken wij de alternatieven. U heeft op dit moment naast het minikrediet 3 opties:

–        Geld lenen van familie of vrienden

–        Roodstaan bij de bank

–        Kopen of afbetaling

Geld lenen bij familie of vrienden heeft als voordeel dat u geen/ of een zeer voordelige rente betaald. U hebt een soepel aflossingstermijn en familie of vrienden zijn altijd te vertrouwen.  Een groot nadeel van een onderhandse lening bij een familielid is dat het niet kunnen nakomen van betalingsverplichtingen kunnen lijden tot verstoorde familierelaties. Een onderhandse lening van een familielid heeft ten opzichte van een minikrediet als voordeel dat u de kredietverstrekker persoonlijk kent en hierdoor altijd leent van een persoon dat u voor de volle 100% vertrouwd. Echter, een aflossingsachterstand kan resulteren in een ongewenst, verstoorde familierelatie. Een minikrediet heeft dit nadeel niet omdat u geen vriendschappelijke, maar enkel zakelijke relatie hebt met de kredietverstrekker.

Rood staan bij een bank is een andere optie. Dit is de meest gemakkelijke manier om een wasmachine te kopen.  U koopt een wasmachine van € 500 euro terwijl u € 100 euro op uw betaalrekening hebt staan. U staat € 400 euro in het rood waar u rente over betaald. Het grootste voordeel is het gemak waarmee u rood kan staan. U geeft bij de bank een maximaal bedrag aan dat u rood kunt staan, over het bedrag betaalt u rente en wanneer u weer salaris krijgt wordt het negatieve bedrag van uw salaris afgetrokken. Een groot nadeel is de vaak hoge rente (minimaal 10%) en de duur om weer ‘groene’ cijfers te draaien. U betaalt geen maandelijkse aflossing waardoor u langer rood blijft staan en hierdoor langer rente moet blijven betalen. Als u na het ontvangen van een salaris niet direct in staat bent om weer een positief banksaldo te behalen, kunt u in een negatieve spiraal raken omdat u rente blijft betalen over een bedrag dat u niet in een keer kan aflossen. Het risico dat u in een situatie komt waarbij u maandelijks rood staat zonder vooruitzichten van een positief saldo wordt dan groot. Uiteindelijk worden de kosten van roodstaan hoger dan bij bijvoorbeeld een minikrediet.

U kunt er ook voor kiezen om een wasmachine te kopen of afbetaling. U betaalt de wasmachine in termijnen en de wasmachine is gelijk het onderpand van de lening. Je kunt de wasmachine gelijk mee nemen en het probleem thuis is snel opgelost. Een nadeel van kopen op afbetaling is dat de wasmachine kapot kan gaan terwijl de wasmachine nog niet geheel is afgelost. U moet dan nog betalen voor een wasmachine die u niet meer kunt gebruiken. Dit kan nooit het geval zijn bij een minikrediet. Een minikrediet moet snel worden afgelost waardoor een eventueel defect van de wasmachine altijd binnen de garantietermijn valt.

Belangrijkste voor- en nadelen van de alternatieven:

Geld lenen familie of vrienden

Voordeel:            Vertrouwd gevoel.

Nadeel:               Familierelatie kan verstoord worden.

Roodstaan bij uw bankier

Voordeel:            Gemakkelijk.

Nadeel:               Hoge rente op een lening die moeilijk is af te lossen.

Kopen op afbetaling

Voordeel:            Wasmachine meteen in huis.

Nadeel:               Afbetaling kan langer duren dan levensduur van de wasmachine.

Verantwoord lenen

Sommige alternatieven zijn aantrekkelijker dan de andere, maar echt opwegen tegen de voordelen van het minikrediet doen er maar weinig. Wanneer u kiest voor een minikrediet, kiest u voor een verantwoordelijke lening. Wanneer u snel geld nodig heeft is een kleine lening met de lage kosten en goede voorwaarden perfect voor u. Wanneer u uw rekeningen niet meer kan betalen kunnen deze heel snel oplopen doordat u niet betaald. Het is dan slim een kleine lening af te sluiten om deze rekeningen te betalen zodat de kosten voor u laag blijven. Zorg er echter wel voor dat u alleen leent als u de verplichtingen kunt nakomen. Daarnaast is een minilening toegankelijker dan een lening bij de bank of een groter krediet. Dit heeft als reden dat de kredietverschaffers van een minikrediet minder streng zijn bij het verstrekken hiervan.

Nadelen van een minikrediet

Ondanks dat een minikrediet veel voordelen heeft zitten er toch enkele nadelen aan vast. Ten eerste is een mini krediet een korte lening. Een minikrediet heeft een korte looptijd dus het geld moet ook weer snel worden terugbetaald, zorg er dus voor dat u weer geld heeft om de lening terug te betalen na deze korte periode. Daarnaast moet u erop letten dat er ook rente over dit bedrag moet worden betaald, let dus altijd goed op wat voor rente er op uw gekozen minikrediet zit. Verantwoord geld lenen is belangrijk, anders kleven er alleen maar nadelen aan. Lees daarom ons artikel met tips voor verantwoord geld lenen.

Conclusie

Zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn meerdere opties om de in het voorbeeld geïllustreerde wasmachine te kunnen betalen. Controleer aan de hand van de voor- en nadelen van de verschillende financieringsmogelijkheden welke optie het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Geld sparen is altijd beter dan geld lenen. Bouw een buffer op van enkele honderden euro’s waarmee u onverwachte kosten zoals die van een defecte wasmachine kunt betalen. Voorkom hoge schulden en leen nooit een bedrag om een andere lening te kunnen aflossen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis