Steeds meer Belgen leggen vloerverwarming in hun woning aan. Waar Belgen dit in het verleden enkel deden bij de aanschaf van een nieuwe woning, leggen zij nu ook vloerverwarming aan in hun eigen huis. Er zijn verschillende redenen waarom Belgen vloerverwarming aanleggen. In deze blog geven wij u meer informatie over vloerverwarming.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming verwarmt uw woning door een netwerk van buizen in uw vloer. Dit netwerk van buizen verwarmt de vloer door warm water of elektriciteit. De buizen worden in de vorm van een spiraal of slakkenhuis aangelegd. De buizen bevinden zich doorgaans 10 tot 20 centimeter van elkaar af waardoor uw woning gelijkmatig wordt verwarmd.

De voordelen van vloerverwarming

Door vloerverwarming aan te leggen investeert u flink in woongenot. Er is niks ergers dan koude voeten. U hoeft geen pantoffels meer te dragen in huis waardoor u lekker met uw blote voeten door uw woning kunt lopen. De vloerverwarming verwarmt uw woning gelijkmatig en evenredig. Hierdoor zijn er geen plekken in uw woning die warmer of kouder zijn. U hoeft dus niet dichter bij de kachel te gaan zitten om het warm te krijgen of de kachel warmer te zetten omdat de zitplaats in uw living te koud is. De vloerverwarming zorgt hierdoor voor een reductie in stroomkosten en minimale luchtcirculatie wat positief is voor de luchtkwaliteit in uw woning.  Als u besluit om vloerverwarming aan te leggen worden kachels aan de muren overbodig. Door de kachels te verwijderen creëert u meer ruimte en krijgt u meer mogelijkheden met betrekking tot muurdecoratie.

Financieel gezien is vloerverwarming een goede investering. Vloerverwarming is voordeliger dan traditionele verwarming waardoor de energierekening lager is. Het is daarnaast een renovatie met een laag risico. Vloerverwarming zorgt voor een waardestijging van uw woning en heeft daarnaast weinig invloed op persoonlijke smaak bij verkoop van uw woning.

De nadelen van vloerverwarming

Het succes van de vloerverwarming is mede afhankelijk van uw inrichting en vloer. Houten of laminatenvloeren hebben beperkingen met betrekking tot de vloerverwarming. Zo kunt u de vloer niet tot zijn maximum verwarmen omdat u anders de vloer beschadigd. U dient tevens rekening te houden met de inrichting van uw woning. Vloerverwarming is enkel effectief als er voldoende vloeroppervlak vrij is van meubels of tapijten.

Vloerverwarmingen kunnen, mits de woning goed geïsoleerd is, als hoofdverwarming dienen. Is dit niet het geval, of is heeft u een hoog plafond? Dan is extra muurverwarming noodzakelijk om voldoende warmte te genereren.

Hoe hoog zijn de kosten voor de aanleg van vloerverwarming?

De kosten voor het aanleggen van vloerverwarming is hoger dan die van traditionele wandkachels. De gemiddelde kosten voor de aanleg van vloerverwarming (50 m2) ligt tussen de €1.300 euro en €1.500 euro. Na de aanleg kunt u deze kosten echter terugverdienen door de besparing in energiekosten.

Niet iedereen heeft geld beschikbaar om vloerverwarming aan te leggen. U kunt de vloerverwarming financieren door middel van een renovatielening. Een leent het bedrag dat u nodig heeft voor de aanleg van de vloerverwarming en lost deze vervolgens in maandelijkse termijnen af. Over de renovatielening betaalt u een rentetarief. De hoogte van dit tarief verschilt per kredietverstrekker. Er zijn meerdere Belgische kredietverstrekkers die dergelijke renovatieleningen aanbieden. U kunt de goedkoopste renovatielening vinden door de kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Vergelijk niet alleen de rentetarieven van de renovatieleningen, maar vergelijk ook andere voorwaarden van renovatieleningen.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis