Geld lenen? Lees hier 12 ervaringen over 6 kredietverstrekkers.

Renovatielening

Verstrekker Rente Min. lening Max. lening Score Gratis offerte
 
Cetelem2.95%€ 1.200€ 75.0006.7Offerte aanvragen

Representatief voorbeeld: Renovatielening op afbetaling voor een verbouwing van €30.000 euro. De looptijd is 60 maanden, aan een JKP van 2,95% vaste rente. U betaalt maandelijks €537,87 euro. Totaal terug te betalen bedrag is €32.272,20 euro

 
Credit Vite5.14%€ 500€ 90.0006.8Offerte aanvragen

Representatief voorbeeld: Renovatielening op afbetaling voor een verbouwing van €30.000 euro. De looptijd is 60 maanden, aan een JKP van 9,99% vaste rente. U betaalt maandelijks €630,93 euro. Totaal terug te betalen bedrag is €37.855,79 euro

 
Auxifina7.49%€ 2.501€ 75.0005.8Offerte aanvragen

Representatief voorbeeld: Renovatielening op afbetaling voor een verbouwing van €30.000 euro. De looptijd is 60 maanden, aan een JKP van 5,44% vaste rente. U betaalt maandelijks €570,41 euro. Totaal terug te betalen bedrag is €34.224,68 euro

 
Krediet Partner9.99%€ 500€ 90.0005.7Offerte aanvragen

Representatief voorbeeld: Renovatielening op afbetaling voor een verbouwing van €30.000 euro. De looptijd is 60 maanden, aan een JKP van 9,99% vaste rente. U betaalt maandelijks €630,93 euro. Totaal terug te betalen bedrag is €37.855,79 euro

Score

Maximale rente

Min. lening

Max. lening

Kredietverstrekkers

Voordat u besluit om uw woning te renoveren is het van belang dat u de reden van de renovatie helder op orde heeft. Is uw woning is door gezinsuitbreiding te klein geworden of wilt u uw huis eens grondig renoveren om aan uw woning aan de hedendaagse woonnormen te laten voldoen? Als alternatief voor renoveren / uitbouwen kunt u ook kiezen voor een verhuizing naar een woning die voldoet aan uw recente wensen. U komt voor de lastige keuze te staan, gaat u uw woning volledig renoveren of kiest u voor verhuizen?

Het voordeel van een renovatie is dat u geen afscheid hoeft te nemen van uw geliefde buren en uw kinderen kunnen op dezelfde school blijven. Een verhuizing brengt meer risico’s met zich mee dan een renovatie. Verkoopt u uw huidige woning wel, krijgt u de hypotheek wel rond en hebben uw kinderen het naar hun zin op de nieuwe locatie. Een renovatie heeft als voordeel dat u op uw vertrouwde locatie blijft wonen en u minder onzekerheden heeft dan bij een verhuizing. Het kan overigens ook tegenzitten, u kunt wel tegen problemen aanlopen bij het aanvragen van een vergunning en de financiering van de renovatie.

Een goede voorbereiding kan de keuze tussen een renovatie en- of een verhuizing vereenvoudigen. Als u van tevoren uw opties voor een eventuele verhuizing of een renovatie in kaart brengt, kunt u in het geval van een interessante situatie, direct actie ondernemen. Bepaal uw maximale budget, onderzoek uw financieringsmogelijkheden en verdiep u in mogelijk vereiste vergunningen voor een renovatie van uw woning.

Wat is een renovatie?

Onder een renovatie verstaan wij niet alleen verbouwingen zoals het aanleggen van een nieuwe tuin, het verbouwen van de badkamer of het aanschaffen van een nieuwe keuken. Ook een aanbouw aan uw huis waarbij uw woning groter wordt valt onder een renovatie. U kunt bijvoorbeeld een garage aanbouwen, een extra slaapkamer creëren door uw huis te verlengen of een kantoorruimte bijbouwen. Er zijn ook renovaties die niet als doel hebben om uw wooncomfort te verbeteren. U kunt er ook voor kiezen om uw huis energiezuiniger te maken door zonnepanelen te plaatsen, uw muren te isoleren of energiezuinige boilers te instaleren.

U kunt de renovatie financieren met uw spaargeld of door het afsluiten van een speciale renovatielening. Voordat u een lening afsluit moet u nagaan hoeveel u maximaal kan en wil lenen. Controleer of u uw maandelijkse standaard kosten zoals boodschappen, hypotheek en andere vaste lasten kunt betalen als daar de maandlasten van een renovatielening bijkomen.

 

Wilt u geld lenen voor een renovatie of verbouwing? Een renovatielening is dé financiële constructie voor het financieren van al uw verbouwings-en renovatieplannen. Wie zijn of haar woning helemaal naar wens wil maken, moet vaak veel geld investeren in een verbouwing. Zeker als u een woning heeft aangeschaft die al vele jaren oud is en niet meer helemaal aan de standaarden van dit moment voldoet, kunt u erop rekenen dat u een groot deel van uw spaargeld moet reserveren voor een verbouwing. Een verbouwing is echter niet goedkoop. Wat als u niet voldoende spaargeld heeft om uw woning helemaal naar wens te maken? Dan kunt u een renovatielening afsluiten om alsnog de mogelijkheid te krijgen om uw woning te verbouwen. Er zijn verschillende Belgische kredietverstrekkers welke zich hebben gespecialiseerd in het verstrekken van goedkope renovatieleningen. Meer over de renovatielening en het aanvragen ervan, leest u op deze pagina.

Wat is een renovatielening?

Een renovatielening wordt ook wel een verbouwingslening of renovatiepremie genoemd. Dit is een lening die u afsluit om de kosten van de renovatie van uw woning te kunnen betalen. Gaat u bijvoorbeeld verhuizen naar een oude woning die wel een renovatie kan gebruiken of is uw bestaande woning aan een renovatie toe, dan kunt u kiezen voor het afsluiten van een renovatielening. Het bedrag dat u leent als u deze lening afsluit, kunt u voor honderd procent gebruiken voor de renovatie van uw woning. Het gebruiken van de lening voor andere doeleinden, zoals het aanschaffen van producten die niets met de renovatie te maken hebben, is niet toegestaan. Het bedrag dat u krijgt als u de lening afsluit, is afhankelijk van de renovatiewerkzaamheden die u uit wil laten voeren en de hoeveelheid financiële middelen die u hiervoor nodig heeft, uw inkomen en uw maandelijkse vaste uitgaven. Zo wordt het maximaal te lenen bedrag ten eerste bepaald door de renovatiewerkzaamheden die op de planning staan, maar wordt er ook gekeken naar uw inkomen en uw maandelijkse vaste lasten om te bepalen of het verantwoord is om de kosten van de renovatie te lenen. Heeft u eigenlijk 10.000 euro nodig voor de renovatie, maar kunt u dit niet betalen in verband met uw inkomen en uitgaven? Dan zal u geen lening van 10.000 euro krijgen, maar een lening met een aangepast bedrag die bij uw persoonlijke situatie past. Belgische banken, kredietmaatschappijen en andere kredietgevers verstrekken vrijwel allen geldleningen voor het verbouwen dan wel renoveren van een woning. De meest gebruikte namen op de Belgische markt zijn de “renovatielening”, de “renovatiepremie” en de “verbouwingslening”. Overigens zijn er ook kredietgevers die een dergelijke lening in een heel ander jasje gieten. Het loont zeker om leningen te vergelijken daar er verschillende voorwaarden en rentetarieven worden gehanteerd. Ook zijn bepaalde kredietgevers gespecialiseerd in het verstrekken van een lening renovatie. Als een bepaald bedrijf bekend staat om gunstige voorwaarden ten aanzien van een persoonlijke lening of een autolening dan hoeft dat niet altijd zo te zijn voor een verbouwingslening. Vraag dus altijd offertes op bij meerdere bedrijven.

Wanneer kan ik kiezen voor een renovatielening?

U kunt een renovatielening afsluiten als u gaat verhuizen naar een woning die gerenoveerd dient te worden of als u al in een woning woont en deze woning een renovatie nodig heeft. Verder dient u uiteraard aan enkele voorwaarden te voldoen om de lening aan te mogen vragen, zoals het feit dat u in staat bent om de lening af te betalen. Bij het bepalen of u in staat bent om de lening af te betalen, wordt er onder andere gekeken naar uw inkomen, uw uitgaven en het feit of u al een lening of andere schulden op uw naam heeft staan. Niet iedereen kan dus een lening afsluiten om de renovatiewerkzaamheden aan een woning te bekostigen, want sommige mensen voldoen nu eenmaal niet aan de voorwaarden van een kredietverstrekker om de lening af te mogen sluiten. Het afsluiten van een renovatielening kan worden gedaan indien u niet genoeg financiële middelen heeft om bijvoorbeeld een nieuwe badkamer aan te leggen, de keuken te vervangen of het leidingwerk aan te pakken. Vrijwel Belgische kredietverstrekkers bieden deze kredietformule (de renovatielening aan). Het gaat vrijwel altijd om een lening op afbetaling. Het kan lonen om offertes aan te vragen bij verschillende kredietgevers. Op die manier kunt u de rentevoet, de tarieven en de voorwaarden van de verschillende partijen vergelijken. Door de offertes te vergelijken kunt u een goedkope lening vinden en afsluiten.

Wat zijn de voordelen van een renovatielening?

Als u een lening afsluit voor de renovatie van uw woning, profiteert u van enkele interessante voordelen. Ten eerste weet u bij het afsluiten van de lening niet alleen precies welk bedrag u kunt lenen, maar ook wat de vaste rente voor uw lening is en welk bedrag u iedere maand moet betalen als u de lening gaat terugbetalen. Op deze manier heeft u veel inzicht in de opbrengsten van de lening in liquide middelen, maar weet u ook precies wat de lening u (maandelijks) gaat kosten. Een ander voordeel van de lening, is het feit dat uw spaarcenten onaangeroerd op uw rekening blijven staan. Gebruikt u de spaarcenten die op uw rekening staan voor de renovatie van uw woning en maakt u al uw spaargeld op, dan loopt u het risico in financiële problemen te komen als er onverwachte problemen ontstaan of als er iets gebeurt waardoor u plotseling geld nodig heeft. Gaat uw wasmachine bijvoorbeeld kapot en heeft u al uw spaargeld in uw renovatie gestoken, dan kan dit voor vervelende situaties zorgen. Heeft u een lening afgesloten, dan staat al het spaargeld nog op uw rekening en voorkomt u dit soort vervelende situaties. Daarnaast is het bedrag dat u leent met de renovatielening erg snel beschikbaar. Dit komt omdat u de lening snel kan afsluiten en snel een akkoord op de lening kan ontvangen, zodat u het geld snel op uw rekening heeft en direct kan starten met de renovatie van uw woning. Geen maandenlange wachttijden en vervelende, langdurige procedures dus, maar eenvoudige en beperkte formaliteiten om zo snel mogelijk geld te ontvangen.

Een ander groot voordeel van de lening voor renoveren is het feit dat u investeert en niet uitgeeft. Dit wil zeggen, koopt u een televisie dan geeft u geld uit aan iets wat geen waarde behoud of toevoegt. Een renovatie is een investering, u investeert in bijvoorbeeld een uitbouw en hierdoor wordt de woning voor lange termijn meer waard. Vaak betaald een renovatie of uitbouw zich direct terug en kunnen zelfs de rentekosten ruimschoots worden verrekend met de ontstane meerwaarde van de verbouwing.

Tot slot is de lening zowel geschikt voor huurders van woningen als voor eigenaren van woningen. Huurt u al vele jaren een woning en bent u van plan om nog vele jaren in deze woning te blijven wonen als u de woning kan renoveren? Dan kunt u dus tevens gebruik maken van de lening om uw woning te renoveren, want de lening is ook beschikbaar voor huurders van woningen. Uiteraard heeft u wel toestemming nodig van de eigenaar van uw woning om de woning te mogen verbouwen, maar de lening is in ieder geval ook toegankelijk voor u.

Renovatielening afsluiten – hoe verloopt het traject

Een verbouwingslening wordt vanzelfsprekend verstrekt door een kredietverstrekker. Veel mensen denken onterecht dat een renovatielening wordt gekoppeld aan een reeds lopende hypotheek. Dit is niet het geval. Een lening voor een verbouwing of een renovatie wordt niet bij een reeds afgesloten hypotheek ondergebracht. Indien u besluit om een verbouwingslening aan te vragen controleert de kredietgever daarom afzonderlijk of u kredietwaardig bent (of u in staat bent de lening terug te betalen). Elke Belgische kredietgever hanteert natuurlijk een eigen beoordelingsmethode. In grote lijnen is het beoordelen van uw terugbetalingscapiciteit echter hetzelfde. Besluit u een verbouwingslening aan te vragen dan kunt u het volgende verwachten:

Besteedbaar inkomen – de kredietgever controleert de hoogte van uw besteedbaar inkomen. Het besteedbaar inkomen is het inkomen wat u netto overhoudt van uw totale loon na aftrek van eventuele bestaande schulden, belastingen en verzekeringen.

Reeds uitstaande schulden – heeft u ergens anders al een persoonlijke lening lopen of heeft u een financiering voor uw auto afgesloten? Dan heeft dit invloed op het wel of niet verstrekken van een verbouwingslening. Middels de kredietregistratielijst van de Nationale Bank van België controleert men of een lening kan worden verstrekt. 

Afbetaalverleden – kredietverstrekkers zien graag dat kredietvragers eerder een lening hebben gehad waarbij de lening aanvrager alle aflossingsverplichtingen netjes is nagekomen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat iemand met een zwarte lijst registratie toch een tweede of derde krediet mag aanvragen. Immers, als u het kan betalen en uw aflossingen altijd volgens afspraak doet, heeft de verstrekker weinig risico.  

Kredietwaardigheid – Het verstrekken van een lening brengt een risico mee voor de kredietgever. Om die reden wordt, zoals hierboven omschreven, de krediethistorie doorgelicht. Men bekijkt hoe u eerdere geld leningen heeft afbetaald. Heeft u een zwarte lijst notering? Dan is de kans heel klein dat u een verbouwingslening af kunt sluiten. De kredietwaardigheid wordt ook bekeken aan de hand van inkomen en vaste lasten, men hanteert een minimum vaste lasten bedrag per inkomen/huishouden en alles wat u daarboven komt mag u voor een deel inzetten voor het aflossen van kredieten. Hoe meer inkomen met een vaste aanstelling, hoe meer u mag lenen. Dit sluit wederom aan bij het eerder besproken onderdeel ‘besteedbaar inkomen’. Maar zoals u merkt hangt de kredietwaardigheid samen met meer dan een factor, namelijk het inkomen, de uitstaande schulden en het afbetaalverleden.

Zoals gezegd hanteert elke bank of elke kredietgever andere voorwaarden. Kiest u bijvoorbeeld voor geld lenen zonder bank dan merkt u dat de aanvraagprocedure een stuk sneller wordt doorlopen. Daarbij verschillen ook de maximale leningen per Belgische kredietverstrekker. Bent u op zoek naar een manier om zo veel mogelijk geld te lenen tegen een zo goedkoop mogelijke rente? Dan kunt u het beste leningen simuleren bij een aantal kredietverstrekkers om zo een goedkope lening te vinden.

Hoe kan ik de goedkoopste lening afsluiten?

Er zijn vele verschillende aanbieders op de markt die u kunnen voorzien van een lening voor uw renovatie. Sommige van deze aanbieders hanteren zeer aantrekkelijke voorwaarden bij het afsluiten van een lening, terwijl andere aanbieders wat minder soepel zijn en bijvoorbeeld hogere kosten hanteren. Wilt u zo veel mogelijk geld te besparen door de goedkoopste lening af te sluiten? Ga dan niet op zoek naar de aanbieder die u het snelst en gemakkelijk een lening kan verstrekken, maar sluit een lening af bij de aanbieder met de laagste rente. Als de rente van een lening laag is, kunt u op een lening van enkele duizenden euro’s namelijk al vele honderden euro’s besparen. Hier op Geldlenenzonderbank.net hebben wij een groot aantal betrouwbare Belgische kredietverstrekkers bekeken en beoordeeld. Waar de rentevoet en terugbetalingsvoorwaarden per bedrijf verschillen zijn er toch veel overeenkomsten. Een verbouwingslening is namelijk bij alle bedrijven een aflosbaar krediet met een vast leensom. Daarbij is er ook altijd sprake van een vaste looptijd met evenredige maandelijkse aflossingen. De verschillen tussen de bedrijven zitten hem dan ook met name in het maximaal te lenen bedrag, de maximale looptijd van de verbouwingslening, de toetsing van uw kredietwaardigheid en de jaarlijkse rentevoet. U vindt de goedkoopste lening eenvoudig door te kiezen voor leningen vergelijken. Hierbij kijkt u niet alleen naar de inhoudelijke voorwaarden van diverse leningen, maar kijkt u voornamelijk naar de kosten van de leningen die u kunt afsluiten. Door de kosten van diverse leningen met elkaar te vergelijken, ziet u vanzelf welke lening een goedkope lening is en welke lening u meer geld gaat kosten. De lening met de beste voorwaarden en laagste rente kunt u vervolgens direct afsluiten door te kiezen voor lening aanvragen.

Tips voor een goedkopere renovatie:

1.     Zelf klussen

Niet voor elke klus hoeft u een vakman in te huren. Er zijn heel veel klussen die u prima zelf kunt doen. U hoeft geen professionals in te huren voor het verven van uw woning. Kosten voor eenvoudige klussen zoals schilderen kunnen worden bespaard door deze zelf te doen. Let wel op, overschat uzelf niet. Ga niet aan klussen beginnen waarvan u de kennis niet heeft.

2.     Raadpleeg vrienden- en/ of familie

Heeft u een elektricien als neef of is een van uw vrienden een aannemer. Vrienden of familie hanteren een lagere prijs dan andere bedrijven of doen het zelfs tegen een onkostenvergoeding. Kijk ook binnen uw andere netwerken of er vaklieden rondlopen waar u voordeel uit kunt halen. Bent u lid van een vereniging? Wellicht dat daar een vakman lid is die u tegen ene lagere prijs kunt helpen.

3.     Werk alleen met vakmannen

Kent u de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’? Deze uitdrukking is absoluut van toepassing op renovatie en verbouwingswerkzaamheden. Laat u een zogeheten beunhaas uw huis renoveren en levert deze prutswerk of maakt deze het werk uiteindelijk niet af, dan zit u met de gebakken peren. U komt dan voor hoge kosten te staan om het werk te laten verfraaien, als u het al niet overnieuw moet laten doen. Nog een groot nadeel van slecht werk is het effect op de waardevermeerdering van uw woning. Vakwerk geeft een grote waardevermeerdering, prutswerk geeft bijna geen waardevermeerdering omdat de meeste mensen het renovatiewerk dan zouden willen laten herstellen. Conclusie? Doe het goed of doe het niet.

4.     Help de aannemer

U kunt eenvoudig geld besparen door de aannemer te assisteren. Hierdoor weet u zeker dat de kwaliteit van de renovatie/ verbouwing van hoog niveau is en bespaard u al snel vele euro’s. Er zijn namelijk werkzaamheden die je samen moet doen of waarbij de optelsom van de inspanning van twee personen tegelijkertijd groter is dan die van een persoon met twee keer zoveel tijd. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van gipsplaten op het plafond, een persoon houdt vast en de ander schroeft. Dit gaat veel sneller dan wanneer een persoon beide moet doen. Of wat dacht u van het plaatsen van een latei om de uitbouw met de bestaande woning te verbinden? Help de aannemer tillen en de latei zit er sneller in, sloop het puin onder de latei zelf weg en breng het zelf naar uw afvalcontainer. Hierdoor kan de aannemer door met werk waar deze goed in is en ontlast jij de duurbetaalde aannemer door werk te doen wat jij ook prima kan.

5. Offertes en bedrijfservaringen vergelijken

U zult er niet onder vandaan komen dat u vakmannen moet inhuren.  Om goed vakwerk tegen de laagste prijs te vinden zult u meerdere vaklieden met elkaar moeten vergelijken. Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan en bekijk hoe deze bedrijven staan aangeschreven. Een aannemer kan u een enorm scherpe offerte aandoen, maar als deze bij andere prutswerk levert of werk en afspraken niet nakomt, dan bent u uiteindelijk duurder uit. U bent dus op zoek naar een gezonde mix van prijs en kwaliteit. Er zijn bedrijven die de kennis hebben om de hele verbouwing zelf voor hun rekening te nemen. U kunt ook de verschillende klussen opsplitsen en offertes aanvragen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn voor een specifieke klus.  Vergelijk niet alleen de prijs, maar ook de andere voorwaarden van de offerte met elkaar om zo de meest geschikte vakmensen in huis te halen.

6. Maak duidelijke prijs- en taakafspraken

Hoe mooi een offerte ook is, spreek af wat u voor dat geld gedaan krijgt en ga in detail. Overweeg of u een prijs voor de totaalklus afspreekt of de vakmensen per uur gaat betalen. Het voordeel van een vaste prijs is dat u zeker weet dat u de klus voor dat bedrag gedaan krijgt. Het nadeel is, als ze sneller werken bent u duurder uit. Uiteraard kunt u dit ook afdichten door targets te stellen. Het nadeel is echter dat u waarschijnlijk geen verstand heeft van verbouwen en u moeilijk een inschatting van eventueel meerwerk kunt maken. De vaste prijsafspraak met wat afdingen is daarom in de meeste gevallen de beste keuze.

7. Deadline afspreken met het bedrijf

Wees er zeker van dat een specialist niet onnodig veel manuren aan een klus besteed. Spreek voor een opdracht een deadline af waarvoor een klus afgerond moet zijn. Spreek per klus een deadline af. Als u een bedrijf inhuurt die meerdere klussen voor zijn rekening neem dient u voor elke aparte klus een deadline te maken. U weet dan zeker dan zij zo effectief mogelijk bezig zijn met uw opdracht. Als een bedrijf een deadline niet haalt wordt er een boete betaald. Uitzondering op deze boete is het missen van een deadline door onvoorziene omstandigheden zoals strenge vorst.

Add Comment