Geld lenen is ingewikkelder geworden. Door de recentelijk toegevoegde wetten zoals de WFT en de Wwft, de Arabische lente en de economische crisis zijn kredietverstrekkers strenger geworden. Kredietverstrekkers controleren niet meer alleen of een lener in staat is om de lening terug te betalen, maar ook of de lening gebruikt wordt om geld wit te wassen of een terroristische te financieren. Kortom, de risico’s voor de kredietverstrekkers zijn groter geworden.

Kredietverstrekkers zijn dus kritischer geworden bij het afsluiten van lening. Hoewel een het ingewikkelder is geworden om een lening af te sluiten, is het niet onmogelijk. Kredietverstrekkers lenen nog steeds geld uit als hier een valide reden voor is. Denk aan een dakkapel, een nieuwe auto of een aanbouw. Omdat het lastiger is geworden om geld te lenen hebben wij een aantal tips voor u om succesvol en verantwoord geld te lenen.

Staat de vergunninghouder onder toezicht bij het FSMA?

Een van de belangrijkste stappen voordat u geld leent is het controleren van de kredietverstrekker. Om problemen te voorkomen is het aan te raden om alleen in zee te gaan met kredietverstrekkers die onder toezicht staan van het Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Het FSMA waarschuwt met regelmaat voor illegale kredietverstrekkers. Wees extra waakzaam bij aanbieders die een gratis e-mailadres gebruiken van bijvoorbeeld Hotmail of Gmail.

Vergelijk de kredietverstrekkers

Heeft u een kredietverstrekker gevonden die onder toezicht staat van het FSMA, sluit dan niet meteen een lening af. Vergelijk meerdere aanbieders met elkaar en kies de lening die het beste bij u past. Op deze vergelijkingssites kunt u de voorwaarden zoals rente en looptijd van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Checklist voorwaarden lening

Een lening afsluiten doet u niet iedere dag. Een lening moet een weloverwogen beslissing zijn. Vergelijk de lening met de aanschaf van een huis. Er zijn veel factoren die u in overweging moet nemen voordat u een handtekening zet onder een contract. Om de juiste lening te vinden die aansluit bij uw behoeftes hebben wij een checklist samengesteld die u kan helpen bij het maken van een verantwoorde beslissing.

 

Checklist voor krediet afsluiten

 1. De rente van de lening
  • Wat is de hoogte van de rente?
  • Kunt u de hoogte van de rente wijzigen?
  • Geldt er een vaste rente?
  • Staat de vaste rente de hele looptijd vast?
  • Geldt er een variabele rente? (Let op, u zult hier nooit weten hoe hoog de maandlasten zullen zijn in de toekomst.)

 

 1. Hoe lang is de looptijd en kunt u deze verkort aflossen of verlengen?

 

 1. Zijn er extra kosten bij het afsluiten van een rekening?
  • Controleer of er kosten zijn voor advies of bemiddeling.

 

 1. Hoe hoog is de boete bij het overschrijden van de looptijd?
  • Wordt de rente hoger als de looptijd wordt overschreden?
  • Wordt er een boete in rekening gebracht als er extra wordt afgelost?

 

 1. Welk bedrag leent u?
  • Is het leenbedrag hoger dan gewenst? Dan is er een kans dat de kredietverstrekker een verzekering aan de lening heeft toegevoegd. Als u kiest voor een lening controleer dan wat deze kost en wat het u oplevert.
  • Controleer wanneer het leenbedrag wordt ontvangen of wanneer u het kunt opnemen.

Wanneer kunt u beter niet lenen?

Aan het lenen van geld zitten kosten verbonden. Sluit geen lening af als u de kosten kunt dekken vanuit uw eigen spaargeld. Houdt ook rekening met factoren uit de toekomst waar u geen invloed op heeft. Stel uzelf de vraag of u de maandlasten kunt betalen als uw partner zijn of haar baan verliest. (Onverwachte) gezinsuitbreiding, kinderen die gaan studeren of een verhuizing maken het moeilijker om de maandlasten te kunnen blijven betalen. Neem in overweging of de investering waar u voor wilt lenen wel op het juiste moment komt. Er zijn speciale verzekeringen die de eerder omschreven risico’s kunnen dekken. Deze verzekeringen zijn wel prijzig.

Leen alleen het noodzakelijke bedrag

Stel een duidelijk doel waarvoor u geld wilt lenen. Leen niet direct geld maar maak het complete kostenplaatje van de investering helder en leen dat bedrag. Niemand wilt in de collectieve schuldenregeling terecht komen. Sluit nooit een lening af om een andere lening af te lossen. U komt in een negatieve spiraal waardoor de kosten alleen maar zullen toe nemen.

Op de website Geldlenenzonderbank.net kunt u verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken zodat u een lening kunt afsluiten die aansluit bij uw wensen en behoeften.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis