Geld lenen is natuurlijk erg interessant, maar het kan ook voor problemen zorgen. Leent u te veel of kunt u de lening die u heeft afgesloten om een andere reden niet terugbetalen, dan kunt u te maken krijgen met financiële problemen als schulden. Wilt u dit voorkomen? Lees dan in dit artikel vier tips voor verantwoordelijk geld lenen en u zorgt ervoor dat u niet te maken krijgt met de risico’s van het afsluiten van een lening.

Tip 1: Leen nooit meer dan u nodig heeft

Het klinkt misschien logisch, maar toch komt het regelmatig voor dat mensen meer geld lenen dan zij in werkelijkheid nodig hebben. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe auto op het oog en heeft u 5000 euro nodig om deze auto aan te schaffen? Dan is het niet nodig om 6000 euro te lenen en kunt u de extra 1000 euro beter laten zitten om te voorkomen dat u in financiële problemen komt. Voor het aankopen van een auto op krediet is het overigens mogelijk een speciale autolening af te sluiten. Benieuwd hoeveel u kunt lenen? Hier leest u meer over het maximaal te lenen bedrag.

Tip 2: Kijk in de toekomst

Een lening sluit u in één keer af, maar de looptijd van de lening is natuurlijk langer. Sluit u een lening af met een looptijd van een jaar, dan is het belangrijk om zo ver mogelijk in de toekomst te kijken en uw financiële situatie van over een jaar tijd in te schatten. Heeft u te horen gekregen dat u over een half jaar uw baan kwijt bent? Dan is het afsluiten van een lening niet verstandig, omdat u in dit geval na een half jaar de kosten mogelijk niet meer kan dragen. Geld lenen kan, maar is alleen verstandig met een duidelijke terugbetaalstrategie en zekerheid van inkomsten voor aflossen.

Uiteraard hebben de kredietverstrekkers wel enige vorm van zekerheid ingebouwd om te controleren of u uw aflossing wel kunt betalen. Het moet immers wel verantwoord zijn voor u om een bepaald bedrag te lenen. Indien de verstrekker integer is en u eerlijk bent over uw situatie is verantwoord lenen goed mogelijk.

Tip 3: Leen alleen als u echt geld nodig heeft

Het afsluiten van een lening om de vakantie te betalen, is niet erg verstandig. De risico’s van een lening zijn te groot om een lening af te sluiten voor nutteloze uitgaven, dus sluit alleen een lening af als u echt niet anders kunt en er sprake is van noodzaak. Heeft u geen geld om op vakantie te gaan, dan kunt u beter een jaartje in eigen land blijven dan een lening afsluiten om alsnog op vakantie te kunnen gaan. Uitzondering op de regel in geval van een lening voor vakantie is de volgende situatie. In mei krijgt u vakantiegeld en u weet precies hoeveel dit is, eerder dan mei heeft u het geld niet op uw rekening staan. Toch wilt u vroegtijdig uw vakantie boeken om zo gebruik te maken van vroegboek-korting. In dit geval kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld een minilening aan te gaan, leen echter niet meer dan het bedrag wat u aan vakantiegeld ontvangt. Overweeg tevens of de vroegboek korting u daadwerkelijk meer oplevert dan het geleende bedrag plus rente. Valt dit goed uit dan kunt u gerust snel geld lenen voor uw vakantie, het geld staat dan binnen een paar uur op uw rekening. Heeft u het geld simpelweg niet, ga dan gewoon niet op vakantie of houdt het simpel.

Tip 4: Denk goed na over een lening

Een lening is een prettige uitkomst voor mensen die geld nodig hebben, maar kan ook voor problemen zorgen. Denk goed na over het afsluiten van een lening voor u daadwerkelijk start met geld lenen en kijk ook naar de risico’s van het afsluiten van een lening. Voelt u zich toch niet prettig bij het afsluiten van de lening? Dan kunt u de lening beter niet afsluiten.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis