U gaat een nieuwe auto kopen. Na het internet te hebben afgezocht en meerdere garages te hebben bezocht heeft u de perfecte auto gevonden voor uw gezin. De perfecte auto is dan wel gevonden, het financieren van een auto is nog wel een probleem. Een mogelijkheid om de auto te kopen, al is deze duurder dan u zich op het moment kunt veroorloven, is door het afsluiten van een autolening. Een autolening afsluiten doet u niet iedere dag en is een grote verantwoordelijkheid. U heeft na het afsluiten een schuld en een betalingsverplichting voor een periode. In deze blog vertellen wij u waar u op moet letten voordat u een autolening afsluit.

Schuld bij overlijden

Na het afsluiten van een autofinanciering heeft u een aflostijd waarin de lening moet worden afgelost. Stel nu dat u plotseling overlijdt. Moeten uw nabestaanden dan de lening aflossen of wordt de schuld door de Belgische kredietverstrekker kwijtgescholden? De regeling omtrent overlijden verschilt per kredietverstrekker. Controleer altijd de voorwaarden die de kredietverstrekker hanteert bij het overlijden van de lener.

Autofinanciering versneld aflossen

Door een opslag of een andere financiële meevaller kunt u in de situatie komen dat u meer geld te besteden heeft. U kunt ervoor kiezen om dit geld op een spaarrekening zetten en te profiteren van de rente van de bank. Een andere optie is om een lening versneld af te lossen. Wanneer u uw autofinanciering versneld aflost verkort u de looptijd van uw lening waardoor u sneller schuldenvrij bent. Dit lijkt zeer positief maar er zitten ook een aantal kanttekeningen aan. Zo zijn er kredietverstrekkers die een boeteregeling hanteren wanneer een autolening versneld wordt afgelost. De kredietverstrekkers lopen immers ook inkomsten mis doordat er minder rente wordt betaald. Daarnaast is het altijd handig om spaargeld op te bouwen voor het geval u te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden zoals een kapotte wasmachine of schade aan uw auto. De voorwaarden voor het versneld aflossen verschilt per kredietverstrekker. Informeer naar de voorwaarden bij de kredietverstrekker voordat u een autolening afsluit.

Autolening of auto kopen op afbetaling?

Een andere optie om een nieuwe auto te kopen is door deze te kopen op afbetaling. Veel garagisten maken reclame met het kopen op afbetaling maar wat is dit nu precies? Een koop of afbetaling verschilt van een autolening door het moment waarop u eigenaar wordt van de aangeschafte auto.  Wanneer u een autolening afsluit wordt u direct eigenaar van het voertuig. Als u een auto koopt op afbetaling is dit niet het geval. U wordt dan pas eigenaar van de auto als alle betalingstermijnen zijn voldaan. Na de laatste betaling wordt u pas eigenaar van de auto. Kunt u de lening niet meer betalen dan wordt de auto in beslag genomen en bent u het geld dat u wel betaald heeft kwijt.

De rentevoet van de autofinanciering

Voor de rente van een lening geldt altijd de vuistregel ‘wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit ook vaak zo’. Het rentetarief van een lening is meestal het enige waar mensen naar kijken voordat zij een lening afsluiten. Kredietverstrekkers spelen hierop in door reclame te maken met lage ‘vanaf’ rentetarieven. Deze lage tarieven worden echter maar in enkele gevallen verstrekt en voor de meeste personen geldt dat zij een ander tarief betalen dan waarmee geadverteerd wordt. Voorkom dat u slachtoffer wordt van deze ‘lokrentes’en verdiep u in de rentevoorwaarden van de autolening.

Vergelijk autoleningen

Er zijn meerdere kredietverstrekkers die autoleningen aanbieden. Elke kredietverstrekker hanteert andere voorwaarden zoals rentetarieven, looptijd en boetes bij versneld aflossen. Door kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken vindt u een autolening die aansluit bij uw persoonlijke situatie. Geld Lenen Zonder Bank geeft u de mogelijkheid om betrouwbare Belgische kredietverstrekkers zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis