Een tekort aan spaargeld is erg vervelend. Als u tijdelijk geld te kort komt, kan een lening het gebrek aan spaargeld aanvullen. Helaas komt niet iedere Belg in aanmerking voor een krediet wanneer zij niet genoeg geld hebben. In deze blog behandelen wij de voorwaarden die kredietverstrekkers hanteren wanneer zij leningen verstrekken.
Belgische kredietverstrekkers hanteren verschillende voorwaarden voor het verstrekken van leningen waarmee zij het risico van niet kunnen terugbetalen verkleinen. De volgende factoren zijn van invloed op de verstrekking van een lening
Bij het afsluiten van een hypotheek speelt leeftijd geen rol. Daarentegen is leeftijd wel relevant bij een consumptief krediet. Kredietmaatschappijen hanteren daarbij een minimum en een maximumleeftijd bij een lening. Jongeren hebben immers minder inkomsten dan mensen van middelbare leeftijd en zijn om deze reden minder goed in staat om hun schulden terug te betalen. Wanneer een kredietverstrekker leningen verstrekt aan ouderen lopen zij het risico dat deze door ziekte of overlijden niet worden terugbetaald.
De grootbanken zijn het meest flexibel in het verstrekken van kredieten met een minimumleeftijd van 18 en een maximumleeftijd van 74 jaar.
De aanbieders van leningen met een lage rentevoet zijn daarentegen wat strenger, met een minimumleeftijd van 18 of 21 en een maximumleeftijd van 69 jaar. De leeftijd vanaf- en tot een Belg een lening kan afsluiten is tevens afhankelijk van de soort lening die het wilt afsluiten. Er gelden soepelere voorwaarden voor persoonlijke leningen dan leningen met een doorlopend krediet.
Belgische kredietverstrekkers verlenen krediet op basis van het inkomen van de lener. Personen met een vast inkomen komen sneller in aanmerking voor een lening dan personen met een contract voor bepaalde tijd waarbij een inkomen voor langere periode niet vast staat. Niet alleen inkomen uit arbeid valt onder het vaste inkomen, ook inkomsten uit pensioen of uitkering worden als vast inkomen gerekend. De hoogte van het inkomen van een lener is bepalend voor het maximale bedrag dat een persoon mag lenen. Een kredietverstrekker verwacht een bewijs van inkomen in de vorm van bijvoorbeeld drie maandelijkse salarisstroken.
Naast inkomen en leeftijd zijn er ook nog andere voorwaarden voordat een persoon een lening kan afsluiten. Woonsituatie, overige schulden en een eventuele vermelding op de zwarte lijst hebben allen invloed op de verstrekking van de lening.
– U moet woonachtig zijn in België en een permanente verblijfsvergunning hebben.
– Als u gehuwd of samenwonend bent moet u bij veel kredietverstrekkers samen een lening afsluiten.
Elke kredietverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden voor (het verstrekken van) leningen. Zo verschillen niet alleen de voorwaarden voor het ontvangen van een lening, maar ook de voorwaarden met betrekking tot de hoogte van de lening, looptijd van de lening, hoogte van de rentevoet en de boete voor versneld aflossen. De voorwaarden van de leningen verschillen niet alleen per kredietverstrekker maar ook per soort lening. Zo heeft een autolening andere voorwaarden dan een persoonlijke lening of renovatielening.
Door de leningen van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken kunt u een lening op maat vinden die aansluit bij uw behoeften en wensen. Geld Lenen Zonder Bank vergelijkt de leningen van meerdere Belgische kredietverstrekkers waardoor u de perfecte lening vindt.