In de ideale wereld heeft iedereen genoeg financiële middelen om alles te kopen wat hij wilt. Als wij realistisch zijn komen wij tot de conclusie dat dit helaas niet het geval is en dat een Belg in sommige gevallen moet lenen om de kosten van bijvoorbeeld een vakantie te kunnen betalen.

Er zijn verschillende soorten leningen. Zo is er een speciale autolening. Met een autofinanciering kunt u de kosten dekken van de aanschaf van een wagen. Een renovatielening om werken aan uw woning te kunnen bekostigen. De hypotheeklening of woonkrediet wordt gebruikt om een woning te financieren. De minilening is een kleine lening waarmee onvoorziene kosten betaald kunnen worden en als laatste de persoonlijke lening.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening staat ook bekend als lening op afbetaling, persoonlijk krediet, consumptief krediet of consumentenkrediet. Na het afsluiten van een persoonlijke lening krijgt u direct een bedrag op uw rekening. Over dit geleende bedrag wordt een rentetarief betaald. Dit rentetarief is een percentage van het geleende bedrag. De persoonlijke lening wordt maandelijks afgelost tot de looptijd van de lening tot zijn einde komt. De looptijd van de lening of de maandelijkse aflossing kan worden verkort of verlaagd door de lening vervroegd af te lossen. Houdt er rekening mee dat Belgische kredietverstrekkers zoals BeoBank of Cofidis een boete in rekening kunnen brengen bij het versneld aflossen van de lening. De kredietaanbieders lopen immers marge mis doordat u minder rente betaald.

Waar kunt u de persoonlijke lening precies voor gebruiken?

Zoals eerder vernoemd zijn er verschillende soorten leningen die Belgische gezinnen kan helpen met de financiering van verschillende zaken zoals bijvoorbeeld een auto. De persoonlijke lening is minder geschikt voor dergelijke aankopen. Waar is de persoonlijke lening dan wel voor geschikt? Er zijn zes veel voorkomende situaties waarbij een persoonlijke lening u kan helpen

1.      Samenvoegen van schulden

Als u meerdere schulden heeft bij verschillende kredietverstrekkers, dan kunt u het overzicht van uw schulden verliezen. Elke losse schuld heeft zijn eigen rentepercentage, maandelijkse aflossing en looptijd. U kunt hierdoor snel het overzicht tussen de schulden verliezen wat kan resulteren in boetes door het missen van de maandelijkse aflossing. Door de persoonlijke lening te gebruiken om al deze losse schulden te betalen. U heeft nu nog 1 schuldeiser met 1 rentetarief en 1-maandelijkse aflossing.

2.      Kosten van de kredietkaart afbetalen

Net zoals bij het samenvoegen van schulden kunt u bij het afbetalen van een kredietkaart vele voordelen behalen. U heeft weliswaar niet veel verschillende schuldeisers maar zelfs als u 1 schuldeiser heeft kan het raadzaam zijn om een schuld van een kredietkaart te betalen door middel van een persoonlijke lening. In tegenstelling tot een persoonlijke lening hanteren kredietkaarten hoge rentetarieven. Door de lening op afbetaling te gebruiken om de schulden van een kredietkaart af te lossen kunt u op een slimme manier de rentekosten verlagen waardoor u meer geld overhoudt voor andere zaken.

3.      Verbeteren van uw woonomgeving

Wilt u het interieur van uw living veranderen of heeft u een ander project op oog? Dan kan een persoonlijke lening u helpen deze te financieren zonder dat u geld hoeft op te nemen van uw spaarrekening. Hierdoor houdt u geld over voor onvoorziene kosten zoals een defecte wasmachine, schade door slecht weer of kosten van een begrafenis.

4.      Medische kosten

Toegegeven, dit is niet het ideale scenario. U wordt ziek en moet onder het mes. De zorgverzekeraar vergoed een deel van de kosten maar een significant deel van de kosten komen voor uw eigen rekening. Als u naar uw spaarrekening kijkt realiseert u zich dat u niet al deze kosten kunt betalen. Een persoonlijke lening kan u helpen om deze kosten te dekken.

5.      Grote aankopen

Of u nu een grotere aankoop gaat doen dan uw van tevoren bedacht had of een manier zoekt om een huwelijk te bekostigen. Dan kunt u een persoonlijke lening overwegen om deze kosten te kunnen betalen. U leent het bedrag dat u nodig heeft en spreidt het uit over een langere periode.

6.      Vakantie

Wij zijn allen weleens toe aan vakantie. Toch heeft niet iedereen altijd de financiële middelen beschikbaar om er lekker tussenuit te gaan of wilt geen geld opnemen van zijn spaarrekening. Door een persoonlijk krediet af te sluiten bij een van de Belgische kredietverstrekkers kunt u uw droomvakantie toch mogelijk maken. U spreidt de kosten van de vakantie over de looptijd van uw lening uit waardoor u niet direct een groot geldbedrag beschikbaar hoeft te hebben.

Twijfelt u nog? Bij twijfel raden wij u aan om altijd door te lezen en de ‘knoop’ pas door te hakken op het moment dat u echt achter uw keuze staat. Overweeg dan de bovengenoemde voordelen van een persoonlijke lening. Overleg eventueel met mensen uit uw omgeving om te horen wat zij van uw afweging vinden.

Ervaringen van onze bezoekers

Fijn dat ik direct kon zien wat de maandelijkse en uiteindelijke kosten werden

Tom

Tom

Vlug een lening kunnen simuleren voor de vakantie

Amélie

Amélie

Een compleet en onafhankelijk overzicht van persoonlijke leningen

Mathis

Mathis